Situacija SPECTRE WP in delavnica

 

MAKROLAB – SPEKTRALNO DELOVNO MESTO je predstavitev procesa v dveh fazah.

Prva faza je manifestativna in je zastavljena kot predvidenje širših raziskav družbenega in političnega teritorija komunikacij in migracij (predvsem vojaškoindustrijskega kompleksa, kapitala, znanosti in moči, ki je povezana z njimi). Predstavlja jo zadnji govor ameriškega predsednika Dwighta D. Eisenhowerja, ki ga je posnel v ovalni pisarni Bele hiše 17. januarja 1961.

V tem govoru je Eisenhower zelo precizno in z veliko mero integritete opozoril na nevarnost vpliva nekontrolirane rasti vojaškoindustrijskega kompleksa in moči znanstvenoraziskovalnih institucij v ameriški družbi, kar pa seveda ne pomeni, da ga ni mogoče aplicirati planetarno. To opozorilo je ne samo predvidenje današnje družbe kontrole, ki se je v letu 2013 potrdilo z afero Snowden in vsem, kar ji je sledilo, temveč predstavlja tudi jasno začrtan zgodovinski vektor, ki ga je zaradi njegove moči treba ne samo detektirati, temveč tudi intenzivno reflektirati, če želimo današnjo situacijo sploh razumeti.

Druga faza situacije je zastavljena kot delavnica za 11 udeležencev v prostorih +MSUM-a 11. januarja 2013. Delavnica je del raziskav, ki jih ekipa projektov SPEKTR (Mx, DelRay, Nullo, Springer, Taut in sodelavci) načrtuje izvajati tudi v letih 2014 in 2015 pod skupnim naslovom:

NIČ NE SMEMO IMETI ZA SAMOUMEVNO!
O vzpostavljanju čuječnega in poučenega občestva

V času delavnice bo v prostorih +MSUM-a postavljena funkcionalna delovna enota (SPECTRE WP), namenjena kartiranju elektromagnetnega spektra modula MAKROLAB mkVII, ki bo v letih 2014-2015 postavljen na planoti Gora nad Ajdovščino.

V svojem radijskem in optičnem delu je elektromagnetni spekter tisto naravno bogastvo, ki ga je človeštvo uporabilo za informacijsko in komunikacijsko revolucijo. Ta ima poleg svojega razvojno pospeševalnega vpliva na svobodne posameznike, družbene sisteme in kapital tudi temno in skrito protisliko v eksponentni rasti družbe kontrole in spektralnega kapitala v vseh oblikah.

V kontekstu projekta Makrolab so kartiranje, refleksija in arhiviranje dogodkov v radijskem in optičnem delu elektromagnetnega spektra eden od treh glavnih fokusov raziskovanja in delovanja tega dolgoletnega projekta; druga dva sta kartiranje, refleksija in arhiviranje migracij ter kartiranje, refleksija in arhiviranje klimatskih dinamik.

MAKROLAB – SPEKTRALNO DELOVNO MESTO je sestavljeno iz računalniške enote in programsko definiranega radijskega sprejemnika, delovne konzole ter antenskega sistema, ki je postavljen na strehi +MSUM-a.

V času delavnice bo o uporabi sistema nastajal dnevnik, ki ga bo mogoče ob obisku do konca razstave pregledati in s tem dobiti vpogled v tehnološke in politične razsežnosti delovanja tega sistema.

 

Marko Peljhan (r. 1969) je gledališki in radijski režiser, konceptualni umetnik in raziskovalec. Živi v Sloveniji, ZDA in Latviji in deluje globalno. Od leta 1994 koordinira projekt Makrolab v vseh njegovih razsežnostih, je tudi soustanovitelj Ljudmile ter iniciativ I-TASC in Arctic Perspective Initiative. Trenutno je redni profesor na University of California Santa Barbara, programski vodja umetniško-znanstvenih projektov inštituta UCIRA (University of California Institute of Research in the Arts), umetniški vodja Zavoda Projekt Atol in je v radijskem spektru poznan kot S54MX.